ΠΕΛΛΕΤ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

ΠΕΛΛΕΤ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PROPELLETS AUSTRIA 

20 Φεβρουαρίου 2024

Οι τιμές των πέλλετ ξύλου μειώθηκαν στην Αυστρία για έκτη συνεχόμενη φορά τον Φεβρουάριο.

Τα πέλλετ κοστίζουν κατά μέσο όρο 33,05 σεντ ανά κιλό, σχεδόν έξι τοις εκατό λιγότερο από τον περασμένο μήνα. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, αυτό είναι σχεδόν 25% λιγότερο. Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ πιο ακριβά – το φυσικό αέριο κοστίζει 151%, το πετρέλαιο θέρμανσης 78% περισσότερο. Αυτό αποτελεί συνέχεια μιας θετικής εξέλιξης για τους καταναλωτές. Εάν χρησιμοποιείτε πέλλετ, εξοικονομείτε πολλά χρήματα.

Η θέρμανση με εξαιρετικά ελαφρύ πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο είναι ακριβή
Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 3000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ετησίως, η χρήση πέλλετ θα εξοικονομούσε σήμερα περίπου 1.547 ευρώ ανά περίοδο θέρμανσης. Σε σύγκριση με ένα σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο καταναλώνει 30.000 kWh, τα πέλλετ θα επέτρεπαν εξοικονόμηση άνω των 3.100 ευρώ ανά περίοδο θέρμανσης.

Η μακροπρόθεσμη σύγκριση δείχνει: Τα πέλλετ είναι σημαντικά φθηνότερα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Τα πέλλετ έχουν το πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα. Μια σύγκριση των τιμών του Φεβρουαρίου 2021 και του 2024 για ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης εξαιρετικά ελαφρού τύπου, φυσικό αέριο και πέλλετ δείχνει πόσο ανθεκτική στην κρίση είναι η θέρμανση με πέλλετ ξύλου. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γίνει σχεδόν δύο φορές πιο ακριβό την ίδια περίοδο. Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει τώρα το μισό. Το φυσικό αέριο έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι τιμές των πέλλετ υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερες διακυμάνσεις σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα μακροπρόθεσμα.

Επιδοτήσεις. Η ζήτηση για συστήματα θέρμανσης pellet αυξάνεται

Με έως και 18.000 ευρώ, η νέα ομοσπονδιακή επιδότηση υποστηρίζει τη μετάβαση από τη θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη θέρμανση πέλλετ. Επιπλέον, υπάρχουν οι κρατικές επιδοτήσεις. Για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καλύπτονται δαπάνες έως 35.893 ευρώ. Ένα νοικοκυριό δύο ατόμων με δύο παιδιά και κοινό καθαρό εισόδημα 3.998,40 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα επωφεληθεί από αυτή τη μέγιστη επιδότηση. Ο Christian Rakos, Διευθύνων Σύμβουλος της Austrian Pellet Association, τονίζει: «Υπάρχουν τώρα πολύ υψηλές επιδοτήσεις για να απομακρυνθούμε από τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εάν αλλάξετε τώρα, εξοικονομείτε πολλά χρήματα και μπορείτε να βασιστείτε σε υπερσύγχρονη τεχνολογία θέρμανσης και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στο υπόγειο που μυρίζει ξύλο. Η θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι ιστορία. Η ζήτηση για συστήματα θέρμανσης pellet είναι σήμερα υψηλότερη από ποτέ».