ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Καυσόξυλα - Τιμές Καυσόξυλα Θεσσαλονίκη

ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΖΩ ΞΥΛΑ

Το καλοκαίρι η ζήτηση ακόμα δεν έχει εκτοξευθεί ,κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να εξασφαλίσετε σχετικά καλύτερες τιμές (οι διαφορές δεν είναι μεγάλες πάντως σε σχέση με τον χειμώνα ),αλλά κυρίως καλύτερη ποιότητα ξυλείας .Το βασικότερο πλεονέκτημα της προμήθειας καυσόξυλων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το χαμηλό ποσοστό υγρασίας των ξύλων αυτήν την εποχή, κάτι που μας εξοικονομεί πολλά χρήματα. Όπως προκύπτει και από τον σχετικό οδηγό που έχει εκδώσει η Γενική γραμματεία Εμπορίου του υπ΄. Ανάπτυξης ,τα ξύλα που χρησιμοποιούνται σε τζάκια και σόμπες δεν πρέπει να έχουν ποσοστό υγρασίας μεγαλύτερο του 20%. O λόγος είναι ότι η υγρασία του ξύλου μειώνει κατακόρυφα τη θερμαντική του αξία ,καθώς μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καύσης του δαπανάται στην εξάτμιση του νερού και συνεπώς δεν είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε επιθυμητή θερμική εκμετάλλευση .Σημειώνεται ότι το ξύλο δεν βρίσκεται συνήθως σε ξερή κατάσταση ,αλλά περιέχει υγρασία που μπορεί να κυμαίνεται σε επίπεδα από 15% έως 60% ανάλογα με τις συνθήκες και τον χρόνο της φυσικής του ξήρανσης .Έτσι αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο , το ξύλο επανακτά την υγρασία που έχει αποτελέσει τους προηγούμενους μήνες, λόγω του αέρα και της βροχής.

ΠΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΞΥΛΑ

Τα κούτσουρα που αποθηκεύονται καλυμμένα στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα .Αυτό το πλεονέκτημα του καλυπτόμενου ξύλου αντισταθμίζεται για το ακάλυπτο ξύλο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών . Η αποθήκευση σε υπόστεγο ,ειδικά σε περιοχές με πολλές βροχές ,κρίνεται σκόπιμη ,δεδομένου ότι συμβάλει στον περιορισμό της υγρασίας που ανακτάται κατά τη διάρκεια της περιόδου φθινοπώρου – χειμώνα. Όταν η δομική κατασκευή στον χώρο αποθήκευσης επιτρέπει τον καλό αερισμό, η αποθήκευση του ξύλου σε στεγασμένο χώρο συνιστάται ανεπιφύλακτα .

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα

 • Προτείνεται η προμήθεια των καυσόξυλων να γίνεται το καλοκαίρι ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να τα αγοράζουμε <<στεγνά >> , γλιτώνοντας έτσι χρήματα που θα πληρώναμε όχι για καύσιμη ύλη , αλλά για την υγρασία που τα ξύλα διαθέτουν το φθινόπωρο.
 • Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την αποθήκευση των καυσόξυλων .Τα ξύλα πρέπει να τοποθετούνται σε στεγασμένο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 20% - την οποία ελέγχουμε με υγρόμετρο (μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από μάντρες ξυλείας )
 • Επιπλέον , η επιλογή των ξύλων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή . Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή << σκάνε>> . Προτιμάμε γαύρο ,δρυ που έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης , και οξιά , που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα .Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα ,αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση .
 • Επιλέγουμε μόνο φυσικά ξύλα . Αποφεύγουμε ρητώς βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα ,περασμένα από λαδομπογιές ,κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό .
 • Αποφεύγουμε την χρήση χημικών προσαναμμάτων , με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες ,αλλά μόνο φυσικά ,από λεπτά , ξερά κλαράκια ή δαδιά .
 • Δεν αγοράζουμε εμποτισμένη με χημικά ξυλεία .

Βασικές αρχές για την αποθήκευση των καυσόξυλων

 • Το δάπεδο πρέπει να διατηρείται στεγνό .
 • Αν είναι δυνατόν πρέπει να ευνοείται η κίνηση του αέρα ανυψώνοντας τη στοίβα των καυσόξυλων από το έδαφος με ξύλινα στηρίγματα (δοκούς ,μακριά ξυλοτεμάχια).
 • Είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται το καυσόξυλο σε θέσεις που είναι ανοιχτές στον αέρα και τον ήλιο .
 • Πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 10 εκατοστών ανάμεσα στις στοίβες και μεταξύ στοίβας και τοίχου της κατασκευής αποθήκευσης.
 • Για τον καλύτερο αερισμό του χώρου αποθήκευσης οι εξωτερικοί τοίχοι της κατασκευής πρέπει να έχουν ανοίγματα (σχισμές )
 • Είναι καλό τα καυσόξυλα για την καθημερινή χρήση να αποθηκεύονται από τους τελικούς χρήστες στον χώρο καύσης (π.χ. λεβητοστάσιο), όταν είναι επαρκής , ώστε να έχουν προθερμανθεί πριν από τη χρήση.